На базі санаторію ім. Пирогова на курорті Куяльник з 14 по 16 травня був проведений семінар «Альтернативні шляхи працевлаштування людей з інвалідністю в Україні». В ході якого були розглянуті питання, що стосуються дискримінації людей з травмами спини і хребта при влаштуванні на роботу. Були запропоновані можливі способи реформації — реабілітація для людей з інвалідністю, отримання освіти, в тому числі і професійної, реформація політики зайнятості.

У заході взяли участь фахівці з різних організацій -— фахівець 1-ї категорії з фонду захисту інвалідів, В. Ракова, начальник організації з працевлаштування І. Юшкова та директор центру зайнятості в Суворовському районі Одеси, І. Єзерська.
Глава і юрист асоціації спинальників підкреслили важливість прав інвалідів на працю нарівні з іншими працівниками. Повернення до роботи дуже важливо в загальній реабілітації людини, налаштовує пристосуватися до нових умов життя і нової форми спілкування з іншими людьми. Також були обговорені наступні аспекти:

  • людина з інвалідністю має бути працевлаштована без випробувального терміну;
  • можливість відпрацьовувати неповний робочий день або робочий тиждень. Оплата повинна бути прямо пропорційна відпрацьованому часу;
  • відмова від роботи понаднормово або в нічний час, якщо це шкодить здоров’ю людини;
  • право на відпустку в зручний для працівника-інваліда період, в тому числі і для проходження лікування.

За словами директора центру зайнятості І. Юшкова, в 2018 році, у них на обліку стояло 1200 осіб з інвалідністю, з них було працевлаштовано 400. Також 5 осіб отримали одноразову допомогу для зайняття підприємницькою роботою.